Als ondernemer ben je vaak een manusje van alles. Je bent inkoper, verkoper en manager in één. Je bepaalt de lange termijn koers van je bedrijf en bent daarnaast ook vaak bezig met de dagelijkse werkzaamheden op de werkvloer. Net als voor mijzelf, geldt voor veel ondernemers eigenlijk hetzelfde. We werken teveel in ons bedrijf en te weinig aan ons bedrijf.

Ik merk aan mezelf dat ik als ondernemer twee soorten klanten heb. Mijn externe klanten waarbij ik me altijd aan de afspraken houdt, waarbij ik werk volgens een planning en altijd werk om de korte en lange termijn doelen te behalen. Mijn tweede en interne klant ben ikzelf. Bij werkzaamheden voor mezelf ben ik minder streng. Soms houd ik me niet helemaal aan de planning en ik kom ook niet altijd de afspraken na die ik met mezelf heb gemaakt. Omdat ik zelf één van mijn belangrijkste klanten ben, vond ik dat ik daar iets aan moest doen. Ik wist alleen nog niet zo goed hoe.

Via een goede opdrachtgever kwam ik in contact met ondernemerscoach Theo Moorman. Vanuit zijn bedrijf, Theo Moorman | Bewuster ondernemen, biedt hij 3 programma’s aan om ondernemers succesvoller te maken. Niet alleen bedrijfsmatig, maar ook privé. Theo’s motto is: “Hoe bekwamer je wordt hoe eenvoudiger het wordt je doelen te behalen”. Dit klopt natuurlijk als een bus. Hoe beter je in iets bent, des te makkelijker is het om het uit te voeren.

Omdat ook ik, als ondernemer over een gezonde dosis eigenwijsheid beschik, ging ik het eerste gesprek dat ik had met Theo, vrij kritisch in. Ik heb vaak mijn eigen idee over zaken en ben niet zo snel te overtuigen. Hij moest dus zijn best gaan doen. Waar ik het gesprek sceptisch inging, verliet ik die geheel overtuigd. Theo stelde de juiste vragen, luisterde aandachtig en wist bij mij de vinger op de zere plek te leggen. Twee weken na ons eerste gesprek nam ik voor het eerst officieel deel aan één van de programma’s van Theo, namelijk de Mastermind groep.

Inzichten en concrete adviezen

De Mastermind groep bestaat uit een groep van maximaal 6 ondernemers die iedere twee weken bij elkaar komen. Al vroeg in de ochtend wordt er eerst gezamenlijk ontbeten. Daarna begint de Mastermind pas echt. We bespreken elkaars uitdagingen en geven als groep adviezen die je individueel vooruit gaan helpen. Voor mij was de eerste deelname aan de Mastermind groep echt een openbaring. Het was zo ontzettend prettig om met gelijkgestemden te bespreken waar ik als ondernemer met mijn bedrijf tegenaan liep. Al tijdens de eerste sessie kreeg ik inzichten en hele concrete adviezen die ik direct kon toepassen binnen mijn bedrijf. Wat ik vooral zo positief vindt aan de Mastermind is dat je er plotseling niet meer alleen voor staat. Elke twee weken wordt ik de ochtend in een helikopter gezet om hoog boven de grond met een andere blik naar mijn onderneming te kijken. Het is ontzettend fijn wanneer je merkt dat andere ondernemers ook met hetzelfde bijltje hebben gehakt en je laten zien hoe je bepaalde zaken aan kunt pakken. Vanuit mijn eigen expertise als marketeer voor zelfstandig ondernemers, kan ik ook mijn steentje bijdragen aan het succes van mijn mede Masterminds. Dat geeft zoveel energie.

Ik kan daarom ook iedere ondernemer een Mastermind groep aanraden. Je staat er niet alleen voor wanneer je het samen doet.