Overgangswoorden, koppelwoorden of signaalwoorden. Dit zijn verschillende vertalingen van de zogenaamde “transitions” bij het schrijven van teksten.
Het goed gebruiken van deze woorden levert een enorme bijdrage aan de leesbaarheid van een bepaald stuk tekst. Maar wat zijn nu precies overgangswoorden? En hoe kun je ze het beste inzetten om de leesbaarheid van je tekst te verbeteren?

Op de website van Regiomarketeer plaatsten we een tijd geleden al een lijst met overgangswoorden die je kunt gebruiken om je teksten te verbeteren. De woorden die we in deze lijst gebruikt hebben zijn allemaal getest met de immens populaire WordPress plugin van Yoast. Het goed gebruiken van deze woorden zorgt voor de welbekende groene bolletjes, waardoor je volgens Yoast een goed leesbare tekst hebt geschreven. We moeten hierbij vermelden dat het verkrijgen van groene bolletjes in Yoast geen doel op zich moet worden. Wanneer je dat wel doet gaat het zijn doel voorbij. Wat je wel kunt doen is de plugin gebruiken als leidraad bij het schrijven van teksten.

Een brug tussen zinnen

Overgangswoorden vormen een brug tussen 2 zinnen die ervoor zorgen dat een tekst makkelijk te lezen is voor de lezer van je artikel. Het zorgt er simpelweg voor dat een artikel lekker weg leest of juist niet. Dit werkt echter wel alleen als je de woorden goed gebruikt en ervoor zorgt dat ze ook op een natuurlijke manier gebruikt worden.
Het is daarom belangrijk met het schrijven van teksten om rekening te houden met je publiek. Lees je tekst eens hardop voor en probeer stukjes waar de tekst net niet lekker loopt te herschrijven.